Juan Jose Revenga – Lumi Oculte

Titlul interesant, coperta draguta, subiectul captivant dar modul de a scrie al autorului m-a plictisit la culme. Nici nu mai stiu cand am inceput cartea, dar m-am chinuit sa o termin pentru ca imi place sa duc la bun sfarsit orice lucru….
DSCN0821
Ai parte de o incursiune in Amazon, ceremonii ale samanilor, ajunge sa te socheze mizeria din Africa, birocratia si naivitatea acelor oameni. Este interesanta incercarea de a da o explicatie temenului “zombi” ( care se pare ca provine din dialectul bantu din centrul Africii: “nsoubi”~ “diavol” in congoleza “zumbi”~ “fantoma” in Angola). Se spune ca oamenii au doi ingeri: cel mare se ocupa de vointa si cel mic de fapta si trup iar bokorul, prin vraji, incearca sa il manipuleze pe cel mic, pentru a manipula si trupul omului astfel. Sunt utilizate obiecte personale sau un praf “magic”, dupa ce este constatata moartea de catre medic persoana respectiva este ingropata, iar apoi “reinviata” de samani. Este lipsit de vointa devenind robul celui care rosteste incantatiile. Presupusa explicatie stiintifica ar fi urmatoarea: unul dintre ingredientele prafului magic este pestele-balon, care produce un venin foarte puternic-tetrodonixina- aceasta ataca sistemul nervos si produce paralizia, reducand respiratia, astfel incat cel otravit are nevoie de mai putin oxigen. Inima ajunge la 3-4 batai pe minut, insesizabile de doctori, omul poate trai cateva zile in aceasta stare doar cu oxigenul din sicriu. Cand primeste antidotul de la bokor creierul esteafectat de lipsa de oxigen si sange incat devine un “zombi”. Un alt aspect misterios este faptul ca acesti presupusi zombi mor daca mananca sare.
DSCN0822

~ In adolescenta trebuie sa bei viata dintr-o sorbitura, la maturitate s-o mananci cu pofta si dupa saizeci de ani s-o fumezi ca sa te poti bucura de ea din plin.

~ In viata asta nimic nu are loc din intamplare.

~ Cand in Africa moare un batran, moare o biblioteca.

~ Articolul 249 din Codul Penal al statului Haiti: Oricine incearca sa priveze de vointa o alta fiinta omeneasca prin otravire ori prin alta cale, va fi condamnat la inchisoare pentru tentativa de omucidere, iar, in cazul in care victima moare, pentru omucidere.

DSCN0823

Advertisements
This entry was posted in Ceea ce citesc and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s